Hahnenbachtaltour

Hunsrück

Hahnenbachtaltour er den sjette af vores 9 vandreture i Hunsrück. Den er annonceret til at være på 9,4 km.

Varighed: 4 timer | Opstigning: 218 hm | Nedstigning: 218 | Det højeste punkt: 385 m | Dybeste punkt: 255 m.

Find alle 9 ture ved at søge på Hunsrück.

94 eventyrpoint – natur, eventyr og kultur

Den meget varierede tur, ofte ledsaget af floden Hahnenbach, fører gennem skov, enge og åbne, rummelige områder på til dels smalle stier og engstier. Ind imellem er der kulturelle højdepunkter: et fossilmuseum, Herrenberg-minen, den rekonstruerede Altburg keltiske bosættelse, Hellkirch-ruinerne og det tårnhøje, omfattende Schmidtburg-slotskompleks. I 2012 kårede læserne af WANDERMAGAZIN Traumschleife “Tysklands smukkeste vandresti”. Det er også en af ​​TOP 10 af Tysklands højest vurderede premium cirkulære vandrestier.

Traumschleifen

Der er lavet over hundrede ture i området. Alle ture er beskrevet med længde, sværhedsgrad, tid det tager at gå turen, hvor mange højdemeter, hvor der er restaurant, café etc., og hvor man kan parkere. Alle ture har desuden fået stjerner af det tyske vandreinstitut og er tildelt forskellige prædikater. Der er en samlet oversigt, men også individuelle foldere med alle ture.

Derudover findes de i en app, hvor man kan finde yderligere information plus downloade GPX-filen.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er 226396513_10224529146523637_8302397732062840822_n.jpg

GPX-fil kan downloades fra saar-hunsrueck-steig.de.

Intro

Den første top nås hurtigt. I Herrenberg besøgsmine kan du få et indblik i skiferknusernes besværlige arbejde. 
Et skilt med teksten “Bjerget bør holde sin hemmelighed” minder os om filmarbejdet i minen til Edgar Reitz’ Heimat-filmserie. 
Ikke langt fra besøgsminen ligger frilandsmuseet “Keltensiedlung Altburg” med rekonstruerede huse fra en tidligere keltisk bakketopbebyggelse. 

Det bliver stille på nedstigningen til Hahnenbachtal gennem Rennwald-skoven. I den senere opstigning står ruinerne af Hellkirch 60 meter over dalen, hvor man kan nyde den storslåede udsigt over dalen fra en sanselig liggestol. 

Igen tager vi til Hahnenbachtal, hvor gamle grænsesten fra det 19. århundrede minder os om den historiske grænse mellem Kongeriget Preussen og Storhertugdømmet Oldenburg. 

Den tidligere Götzenau mølleri passeres ad Hahnenbachtal-vandeventyrstien med en bænkgynge ved dammen. En stenbro fører til det store område af middelalder-Schmidtburg, som engang var et af de vigtigste slotskomplekser i Hunsrück-Nahe-regionen. 

Stien fører over endnu en træbro til Hotel-Restaurant Forellenhof Reinhardtsmühle. Den sidste del af turen ender i serpentinersving. To klippetunneller og gamle sporrester minder om udvinding og fjernelse af skifer- og blyzinkmalme fra “Friedrichsfeld”-graven i 1940’erne og 50’erne, som engang var et af de vigtigste slotskomplekser i Hunsrück-Nahe-regionen. 

Vi kører til Besucherbergwerk Herrenberg, hvor vi parkerer. Igen er man ikke i tvivl om, at her starter Traumschleife Hahnenbachtaltour.

Vi går med uret rundt. I det fjerne kan vi se Schmidtburg, som vi kommer til senere.

Efter 6-700 m kommer vi til Altburg, som vi ærgrer os over, vi sprang over.

Altburg er et keltisk slotskompleks, der ligger på et plateau på omkring en hektar højt over Hahnenbach-dalen. Det lille slot blev bygget af beboere fra det keltiske folk i Treveri i det 2. og 1. århundrede f.Kr. Kilde: wikipedia.com.

Se billeder og læs mere om det lille frilandsmuseum, der er bygget op på stedet.

Indgangen til frilandsmuseet Altburg.

De mange bænke står ved det første på kortet markerede udsigtspunkt.

Vi fortsætter, og næste billede er fra broen over Hahnenbach. Derefter går vi langs skoven i en betagende dal.

Til venstre stien vi kom ad.

Vi er nu drejet 180 grader og skal op gennem skoven, op til Hellkirche ruinen.

Hvad Hellkirch-ruinerne har været brugt til, ved man ikke. Måske var det en kirke, et kapel eller en middelalderlig befæstning.

Fra ruinen er der udsigt ned over den dal, hvor vi før gik.

Vi går videre og krydser flere andre vandrestier. Det næste stykke er samtidig en vand-informationssti.

En idyllisk sø.
Indgang til en skifermine.
En af de mange informationstavler langs stien.
Indgang til en skifermine.

Hele turen på kortet er en række af underholdende informationsstandere og -tavler og munder til sidst ud i Schmidtburg naturlejr, en “skovskole” med tilhørende lejrplads. Nederst til højre på kortet.

Vi fortsætter op ad en naturlig sti. Når vi krydser en stenbro, når vi det store område med middelalderborgen Schmidtburg. Det er et af de ældste og vigtigste slotskomplekser i Hunsrück og tjente som tilflugtssted for røverkaptajnen Schinderhannes og hans håndlangere.

Johannes Bückler med tilnavnet Schinderhannes (ca. 1778 – 21. november 1803) var en tysk fredløs, der orkestrerede en af de mest berømte forbrydelser i tysk historie. Kilde: wikipedia.org.

Som det også fremgår af kortet, må man slå lejr udvalgte steder på området.

Vi forlader Schmidtburg og går ned ad bakke for sidste gang på denne tur. Stien følger floden Hahnenbach. Vi krydser Hahnenbach ad en lille bro og passerer Hotel Forellenhof og en ørredfarm. Her er også en vandrerparkering, hvorfra man kan starte Hahnenbachtal-turen.

Gamle sporrester vidner om udvinding og fjernelse af skifer i 1940’erne og 1950’erne, og flere informationstavler fortæller om, hvor stor betydning minedriften efter skifer har være i området. Læs evt. mere her. Den sidste del af vores vandretur snor sig op ad bakke i serpentinersving gennem et roligt skovområde. Vi går gennem to imponerende tunneller hugget ind i skiferbjergene. 

Kort før afslutningen af ​​vandreturen tager vi endnu et hvil på en panoramabænk. Herfra kan vi se tilbage på Schmidtburg.

Vi er nu tilbage ved udgangspunktet og trænger til en kop te/kaffe.

Hahnenbachtaltour

Ved Herrenberg Besøgsmine får vi te, kaffe og kage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *