Hermed en introduktion til en shelter- eller telttur til Avernakø.
Jeg var afsted med min vandreveninde, Heidi og mit barnebarn Ella på næsten 4 år.
Pga. skade kan jeg ikke vandre for tiden og har derfor min cykel med.
Info
Den bakkede ø Avernakø er kendetegnet ved sin aflange todelte form: det er faktisk to øer, Avernakø og Korshavn, forbundet med en landtange, der blev forstærket til en vejbro i 1937.
Den 8 kilometer lange, 586 hektar store ø ligger lige syd for Faaborg og her bor omkring 100 mennesker. Ligesom Lyø har Avernakø flere sårbare naturtyper, som besøgende kraftigt opfordres til ikke at betræde i fuglenes ynglesæson fra 1. marts – 15. juli, det vil sige Avernakø Hoved (vest) og Revtrille (syd-øst). I disse dele af øen kan de ejendommelige kvækkende lyde af den sjældne ildbuget tudse høres om sommeren.
Øen byder på lidt af hvert, lige fra den stolte tradition med at rejse majstangen pinselørdag til interessante arkæologiske fund, dejlige seværdigheder, fine badestrande og fiskepladser – og meget mere i øvrigt. Kilde: Geopark Det sydfynske Øhav.
Tjek også øens egen hjemmeside.
Vi tager færgen fra Fåborg kl. 10. Der kan købes billetter på havnen eller på Ø-færgens hjemmeside. Se sejlplan.
På havnen på Avernakø er der toiletter og bad, en café (lukket i lavsæsonen, bestil bord i højsæsonen), en teltplads, flere overdækkede bænkesæt, grill og skakspil.
Fra havnen er der 1,35 km op til købmanden og yderligere 5 m til endnu en teltplads. Der er adgang til toilet bag købmanden.
Fra 12. til 13. november 1872 hærgede den værste stormflod i nyere tid Danmark. Vandet steg i Det sydfynske Øhav og på Lolland Falster op til 3,5 meter. Værst gik det ud over Sydhavsøerne, hvor 81 mennesker omkom. Tusinder af husdyr og et halvt hundrede skibe gik tabt.
Overalt i de berørte områder er der rejst mindesten eller højvandsmærker. Mest kendt er stenen på Avernakø. Den står på højre side lige før byen. Læs mere..
Fra havnen til Naturstyrelsens shelter er der 2,36 km.
I følge Naturstyrelsens hjemmeside ligger her en “lejrplads med shelter af typen stenbider, med plads til 5 personer. Tæt på ligger der også et madpakkehus og toilet.
Naturstyrelsens ejer et areal på 12 ha på Avernakø, hvor der i forbindelse med et EU-støttet LIFE projekt, er anlagt vandhuller der skal fremme klokkefrøens levesteder. Det er sket med succes og Avernakø huser nu én af de kun 8-9 bestande af klokkefrøer, der findes i Danmark.
Pladsen ligger naturskønt med udsigt og adgang til vandet”.
Fra sydsiden er der adgang til de 3 pladser. Der er 2 pladser på hemsen og 1 plads på gulvet, men så er der heller ikke plads til mere. Bemærk, at der er en skydelem ind til de 2 underliggende sovepladser.
Hemsen passer fint til et barn og en voksen. Foto: Heidi.
Fra nordsiden er der adgang til en åben shelter, hvor man fint kan ligge to voksne. Foto: Heidi.
Cirka 100 m fra shelteret over en mark med græssende køer ligger madpakkehuset og et multtoilet. Der er bænkesæt, bålplads med to forskellige grillriste, et brændeskur (30 kr for en pose brænde, 50 for to. Kontant eller mobilepay). Der er også en bålplads oppe ved shelteret.
Der er ikke vand. Nærmeste vandhane er lige over for vandværket, som vi passerer på vejen, 690 m før shelteret. OBS på, at den er uden vand i lavsæsonen – også i dag d. 12. april!
Vores fredelige naboer
Fin grillrist, der kan køres op og ned. Husk optænding.
Fra madpakkehuset er der 340 m ned til stranden. Her vil man også bemærke, at Geopark Fyn har etableret to vandreruter på øen, en gul og en grøn. Vi går vores egen tur.
Fra shelterpladsen er der 6,25 km ud til den tredje teltplads, som ligger for enden af hovedvejen. Det vil sige videre ud ad Skallevej, til højre ad Hovedvejen, over dæmningen og tværs over Korsholm.
Vi vender dog, da vi når dæmningen.
På vej tilbage passerer vi gadekærret i Munke. Her finder man også Avernakø Gårdbutik, hvor der sælges lamme,- grise- og oksekød af egen avl.
Vi fortsætter til Avernak By, hvor kaffe og pandekager med is frister på Avernakø Landhotel, som er indrettet i den gamle skole.
Der er opslag på færgen og flere steder i byen, hvor man tjekke åbningstider og menu – ellers tjek deres hjemmeside.
I højsæsonen anbefales det at bestille bord.
Som det fremgår af billederne, er det et meget børnevenligt sted. Der er gedekød på menuen!
Næste dag tager vi færgen hjem kl. 11.20. OBS på, at færgen sejler Fåborg – Lyø – Avernakø eller Fåborg Avernakø – Lyø, så det er muligt at stå af på Lyø, gå en runde og fortsætte senere til Avernakø/Fåborg. Du køber én billet, og den gælder hele vejen rundt og tilbage til Fåborg, ligegyldigt hvilken vej færgen sejler. Det fremgår af sejlplanen.
Sådan blev det til godt 12 kilometers cykel/vandretur på Avernakø den første dag.
Anden dag gik vi blot til færgen med et smut til købmanden fpr at købte kage til færgeturen.
På færgen er der automater, hvor der kan købes (kontant) kaffe og sodavand).