Azorerne

Fakta

Azorerne eller Acorerne (portugisisk: Açores) er en portugisisk øgruppe i Atlanterhavet, ca. 1.500 km fra Lissabon og ca. 3.900 km fra Nordamerikas østkyst. Området er en autonom region under Portugal.

De ni øer, som udgør Azorerne, er spredt ud over et område på mere end 600 km i diameter. Alle øerne er af vulkansk oprindelse. Øernes højeste punkt, vulkanen Montanha do Pico som er 2.351 m. høj, er samtidig Portugals højeste bjerg. Kilde: wikipedia.org.

De ni øer er São MiguelTerceiraSanta MariaFaialPicoGraciosaSão JorgeFlores og Corvo. Den største by er Ponta Delgada på São Miguel med ca. 68.000 indbyggere. De ni øer har i alt ca. 245.000 indbyggere.

De vigtigste erhverv er landbrug, kvæghold, fiskeri og turisme. Azorerne har eget parlament og lokalregering. Læs mere på: wikipedia.org.

Klimaet er mildt med gennemsnitlige temperaturer på 16º om foråret, 21º om sommeren, 18º om efteråret og 14º om vinteren, hvilket bidrager til en meget frodig vegetation.

Vi har købt flybilletter gennem TAP, det portugiske flyselskab og booket overnatninger gennem booking.com. Først fire i hovedstaden Porto Delgado på hovedøen São Miguel, derefter fire længere østpå nær byen Povoação og til sidst to overnatninger i Lissabon på vej hjem.

Vil I flyve direkte, kan I købe billetter og overnatning gennem Bravo Tours.

Vi har lejet en lille bil. Der er fin offentlig transport mellem byerne, men vil man ud til mere afsidesliggende steder, er det nødvendigt med en bil.

Øen er ca. 65 km lang og 14 km bred.

Gaderne kan være meget smalle, så det er en fordel med en lille bil. Der er dog en del bjergkørsel, så en trækstærk motor er et must.

Her har vi parkeret ved en central plads i Porta Delgada.

Vi bruger app’en OsmAnd til at finde vej, men Google Map er sikkert også anvendelig.

Ponta Delgada

Vi bruger den første dag til at orientere os i byen. Vores logi ligger i den vestlige ende af byen. Byen er ikke større, end at man kan gå til alt.

Nederst i artiklen vil der være link til nogle af de internetsider, der har inspireret os til planlægningen af vores tur.

Ud over en kop te/kaffe på en fortovscafé, er der følgende, der er værd at se/besøge:

Jardim Botânico António Borges – en botanisk have anlagt i 1858-1861 med stier og huler samt sjældne og eksotiske planter.

Gruta do Carvão – den længste lavatunnel på øen São Miguel, og den strækker sig over 1912 meter opdelt i tre separate sektioner.

Ananás dos Açores – en af de ca. 230 ananasfarme på São Miguel.

Nucleo de Santa Bárbara do Museu Carlos Machado – et kunstmuseum i et nedlagt kloster. Lokal malerkunst på højt niveau.

Jardim Botânico António Borges
Jardim Botânico António Borges

29 vandreruter

Der er hele 29 markerede vandreruter på São Miguel.

De kan alle findes på en fremragende hjemmeside, hvor der kan filtreres ift. sværhedsgrad, længde, cirkulær/lineær.

trails.visitazores.com

PRC20 SMI Rocha de Relva

Ca. 8 km vest for Porta Delgada finder vi den nærmeste vandrerute.

Difficulty: Medium Extension: 5,5 km Time Average: 3:00h Category: Circular.

Link til kort og udførlig beskrivelse.

Et par andre vandreruter vil blive præsenteret i denne artikel, resten kan man finde og læse om på hjemmesiden.

Det går stærkt nedad.

Ed har “Coronalunger”, og jeg har en overbelastningsskade på akillessenen, så vi vender om, inden vi når enden af ruten. Det trækker også op til regn.

Ruten er overvældende smuk.

Naturen er som sagt meget frodig, og selvom vi er tidlig på sæsonen (midten af marts) er der mange blomstrende planter.

I “bunden” af ruten, i centrum af den lille samling huse, er der både toilet, bænkesæt og flere informationstavler.

PRC1 SMI Vigia de São Pedro

Vi kører de ca. 13 km til den nordlige kyst af øen og parkerer ved Poços havbassiner. Her kan man se resterne af en stor og betydningsfuld hvalfangerindustri.

Difficulty: Easy Extension: 6,5 km Time Average: 2:00h Category: Linear.

Link til kort og beskrivelse.

Herfra går stien langs kysten til landsbyen Calhetas.

Vi vender dog halvvejs efter en kop kaffe i Fenais da Luz.

Kirken i Fenais da Luz, Nossa Senhora da Luz
Vi får kaffe og kage på den ydmyge café i Fenais da Luz

Sete Cidades

Sete Cidades er en landsby beliggende mellem to søer i et enormt vulkankrater (5 km på tværs, 400 m højt, med mindre kratere og andre søer indeni). Vulkanen har dannet den vestlige ende af Sao Miguel. Navnet “syv byer” er afledt af legender, der refererer til syv biskopper og deres tilhængere, der sejlede fra Portugal omkring år 750 og etablerede syv samfund på øen. Uanset dets oprindelse, er området frugtbart og smukt, som I kan se i Tony Bonnicis video fra januar 2022.

Lagoa das Sete Cidades er en dobbelt sø beliggende i krateret i en sovende vulkan. Den består af to små, økologisk forskellige søer forbundet med et smal stræde, der krydses af en bro. Forskelligheden gør, at vandspejlet på den ene side er grønt og på den anden side blåt.

Sete Cidades-lagunen er det største naturlige reservoir af frisk overfladevand på Azorerne. Søerne dækker et område på 4,45 km2 og har en dybde på 33 meter.

Min research fortæller mig, at den bedste udsigt over søerne får man fra det udsigtspunkt, der hedder Miradoura da Boca do Inferno. Ved hjælp af OsmAnd laver jeg os en vandretur på små 3 km (den røde rute), startende ved den parkeringsplads, der er startpunktet for PRC5 SMI Serra Devassa, den lilla rute, der går sydpå.

Vandreruten der går vest rundt langs krateret og ned til byen hedder PR3 SMI Vista do Rei – Sete Cidades.

Vandreruten nord om krateret hedder PR4 SMI Mata do Canário – Sete Cidades.

Vi går mod uret rundt og passerer her et kæmpe område med et utal af bænkesæt og grill. Man kan tydeligt fornemme, hvor fugtigt her er, og hvor mange besøgende der vil være i højsæssonen.

Vi vælger at fortsætte som planlagt. Der er aftegnet en sti på kortet, og den er også nem nok at finde. Men det skal vise sig, at den bliver mere og mere udfordrende. Store dele af stien er revet væk af vandmasser, så vi må hoppe og springe eller kravle og krybe for at komme ned ad bjerget.

De næste billeder vil illustrere, hvor medtaget stien er. Senere på sæsonen vil hestehovenes blade være vokset endnu større.

Her er vi kommet ned ad stien, og som det ses af kortet, følger vi asfaltvejen det sidste stykke tilbage til bilen. Der er sti langs vejen.

Vi kører ned til byen, hvor det lykkes os at få plads på byens mest populære restaurant. (Bestil bord, hvis I rejser i højsæsonen).

Links

Sarah in the Green. Sarah Green er freelance fotograf og rejseblogger bosiddende i København. Hun er ambassadør for Momondo. Beskrivelsen fra 21. marts 2019 af hendes tur rundt på São Miguel har i høj grad været inspiration for vores tur.

Henrik Theirleins artikel fra d. 13. marts 2022 er også til fin inspiration – især ang. spisesteder og nogle af de andre øer. Henrik Thierlein har tidligere været international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år og er i dag rådgiver inden for turisme, presse og gastronomi.

Geoparque Açores har fine beskrivelser af 10 steder, der er værd at besøge.

Wild Travel arrangerer selvguidede vandreferier. Har ingen erfaringer med firmaet, men kiggede også på det, da jeg researchede til vores Fishermen’s Trail-tur.

Bravo Tours har stor succes med denne distination. Her er også en del inspiration at hente, hvis ikke du bare vil købe hele pakken her. Har ingen andel i Bravo Tours.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *