Step 1: Inspiration, vilje og gode sko

Efter at have læst Gitte Holtzes “Jeg lever”, var jeg solgt. 

”Jeg lever” er Gitte Holtzes personlige beretning fra en af de længste og hårdeste vandreruter i verden, og om hvordan hun i den barske natur genfandt sig selv og sin indre ro efter sin livskrise.

Gitte Holtze gik Pacific Crest Trail, en tur gennem et omskiftende og nådesløst klima på 4.265 kilometer med start i Mexico og mål i Canada. Hun ville bearbejde sin sorg over sin afdøde far, genfinde sin identitet og frigøre sig selv fra et nedbrydende forhold.

“Jeg lever” er et inspirerende vidnesbyrd om Gitte Holtzes hårde kamp for at finde selv igen, og om en fantastisk rejse med utrolige møder med naturens vildeste sider og forskellige kulturer, som har ændret hende for altid.

Jeg har roet kajak i mange år, og det fortsætter jeg også med, men de senere år er jeg begyndt at vandre og finder større og større nydelse ved at vandre – også fordi det er så meget lettere. Der skal ikke det store udstyr til, du er ikke så afhængig af vejret, det kan lige så godt foregå om vinteren, og du kan uden videre gøre det alle steder i verden. Det eneste, det kræver, er viljen og et par gode sko.

At man så kan blive for ivrig og ikke lytter, når kroppen siger stop, fortæller jeg om i STEP 7: Min overbelastningsskade.

Ud at gå

Jeg startede med at gå seriøst efter en hike and bike-rejse til Toscana med Topas i juli 2017. 

Min mand og jeg var slet ikke fit nok ift. til de vandreture, der blev arrangeret, men jeg blev hooked. Jeg havde indkøbt et par flotte røde Sportiva TX4 GTX-sko. Alle andre gik i vandrestøvler – det var midt om sommeren, men man er vel rigtig vandrer! Jeg vidste dog instinktivt, at jeg var på rette vej. Desværre var skoene lige det mindste, og er siden blevet skiftet ud med nogen, der er knap så stive i sålen og et nummer større.

Sko eller støvler

Rigtige vandrestøvler måtte jeg have. Jeg bestilte 6 forskellige par hjem fra Campz i januar 2018. Jeg kunne ikke bestemme mig, så jeg købte både et par Scarpa Zociac Plus Mid GTX og et par Keen Gallo Mid WP. Jeg brækkede min fod i juni 2020, så jeg har haft brug for den støtte støvlerne giver, og så har der været vinterdage og mudrede stier, hvor det har været bedre med støvler.

Men men men. Støvlerne vejer og den vægt skal ganges med 4-5 og lægges til den vægt, du slæber på. Desuden skulle du også gerne få så stærke ankler, at støtten fra støvlerne snarere arbejder imod end med din udvikling frem mod at blive en kompetent vandrer.

Så gik jagten ind på de bedste vandresko.

Altra Lone Peak

Gitte Holtze havde slidt seks par sko op på sin tur. Hvilke sko? Altra Lone Peak 3.5. Sådan nogle måtte jeg derfor have. I mellemtiden var Altra Lone Peak kommet til version 4.0, så sådan et par erhvervede jeg mig i december 2019. Senere kom version 4.5, så dem fik jeg i maj 2020. Det særlige ved Altra Lone Peak er den meget store tåboks og det faktum, at de er zero drop. Læs mere..

Altra Lone Peak 4.0 Women str. 43. Foto efter 740 km. Jeg har erstattet de originale snørrebånd med elastiske i den samme farve som stregerne på skoene. De har bla. gået 200 km på Fishermen’s Trail.
Altra Lone Peak 4.5 Men str. 43. Foto efter 258 km. De bliver mest brugt til “pænt”.

Herre-versionen er en smule bredere i tåboksen.

I november 21 købte jeg et par All Weather, da jeg savnede et par, der var vandtætte. Jeg savnede samtidig et par, der var et nummer større, så der kunne være plads til tykke sokker.

Foto: Lone Peak All Weather Men, Str. 44. Fotograferet efter 291 km

I maj 22 købte jeg et par i lime, da jeg savnede et almindeligt par i et nummer større, så der kunne være plads til tykke sokker.

Foto: Altra Lone Peak 5, Men, str. 44. Fotograferet efter 19 km

Altra Lone Peak kommer hele tiden i en ny version. Ergo måtte også version 6 afprøves.

Foto: Altra Lone Peak, Men, str. 43. Fotograferet efter 12 km.

De føles blødere og med en større tåboks end de forrige versioner.

Inov-8

På et tidspunkt læste jeg, at Altra Lone Peak ikke har det bedste grip, og efter nærmere research faldt valget på et par Inov-8 Terra Ultra G 270. Link til GearLabs review. Inov-8 Terra Ultra G 270 er også zero drop.

Str. 43. Foto efter 229 km.

Topo

Undervejs i min research læste jeg om Topo, så sådan et par måtte også prøves af.

Valget faldt på et par Topo Athletic Ultraventure 2.

Foto: Topo Athletic Ultraventure 2, str. 43. Fotograferet efter 183 km. De har bla. gået 100 km ad Hærvejen. Det var sommer, og på et tidspunkt klemte de. Det blev dog løst ved at pille indersålen ud.

Hoka

Men det går jo ikke uden støvler, når sneen er meterhøj.

På Kåres anbefaling blev det i februar 21 til et par Hoka One One Sky Toa, str. 43½.

De er som en drøm at gå i, og så opfylder de behovet: Fodtøj med membran, så de er så godt som (svækkes med alderen) vandtætte og LETTE. De vejer kun 857 g.

Foto: Hoka One One Sky Toa, str. 43½, fotograferet efter 557 km og en dag i sne.

Ud at vandre

I påsken 2020 var jeg klar til at vandre med “hus-på-ryg”. Sammen med tre veninder planlagde vi at gå 5-6 dage ad Hærvejen fra Viborg og sydpå. Alt var klart, men så kom Coronaen, og det blev anbefalet ikke at rejse unødigt rundt i landet. Vi var derfor nødsaget til at tænke i alternativer. Vi kendte Langeland fra at have gået både Øhavsstien, kysten rundt og mange andre ture på kryds og tværs, så Langeland blev det.

Vi var megaheldige med vejret, vi klikkede sammen og de 100 km fra syd til nord plus plus blev tilbagelagt med højt humør på 6 dage. Mer’ vil have mer’ og tak I tre for at have tændt ilden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *