Lykkesholm Slot og Magelund Voldsted

Turen går i dag til Lykkesholm Slot og Magelund Voldsted.

Turen er tegnet i OsmAnd og opmålt til 10,6 km.

Alene rundt om Lykkesholm er kun små 6 km, hvorfor turen er udvidet med en tur ned gennem Præsteskov og over Ørbækvej til Kongshøj Å.

Er du først kommet derover, kan du forlønge turen med yderligere 8 kilometer ved at gå en tur gennem Nyløkke rundt om Kongshøj Åløb.

Denne tur er beskrevet her.

Vi parkerer ved Voldstedet. Indtast Magelundvej 1, Ørbæk, så finder du P-pladsen ca. 600 m før, hvis du kommer vestfra eller 600 m efter, hvis du kommer østfra. Foto: Helle Holger.

Fra parkeringspladsen går vi nordvestpå ad noget, der på et tidspunkt har været en skovvej. Stien var i januar 2021 spærret af et par væltede træer. Det er den stadigvæk her i januar 2022. Sidste kravlede vi over. I dag gik vi ovenom.

Her er vi kommer forbi de væltede træer. Foto: Cecilie Brandt.

Kort derefter studerer vi en bunke nyudgravet sand fra enten en ræve- eller en grævlingegrav.

Der er temmelig meget vådere end på samme tid sidste år. Selvom vejen/stien er noget ujævn, smattet og nogle steder ligefrem oversvømmet, bliver vi betaget af den storslåede natur. Foto: Cecilie Brandt.

Vi følger “Gammelbæk”, indtil stien drejer til venstre. Til højre kan vi skimte Kobbermosen, som er en vigtig location i “Tinkas Juleeventyr”, julekalenderen på TV 2, 2017. Søbredden fungerede som portal i menneskenes verden.

Vi kommer nu ud på Magelund, hvor vi drejer til højre ned mod slottet. Her går der en allé parallelt med vejen. Rød: Ruten. Blå: Tracket.

For enden af alléen må vi ud på vejen igen, men herfra er der et fint view ud over slotsanlægget.

Siden den sene middelalder har Lykkesholm Slots tykke mure dannet en prægtig ramme om de forskellige ejeres overdådige fester, bryllupper og flotte jagtselskaber. 

Lykkesholm Slot er med sin smukke beliggenhed i det fynske landskab, sine moderne konferencefaciliteter, 28 dobbeltværelser med udsigt til voldgraven, søen og de omkringliggende skove, perfekt til alle former for arrangementer. Jf. lykkesholmslot.dk. Slægten Sehested Juul har ejet gården side 1914. Jf. danskeherregaarde.dk.

Ved indkørslen til Lykkesholm Slot står der: “Adgang forbud for uvedkommende”, så vi fortsætter 70-80 m og går langs avlsbygningen østpå.

Dette er så tæt, vi kommer selve slottet, for her drejer stien til højre over de toppede brosten.

Vi drejer videre til højre, og herfra kan vi få dette billede af slottet.

Ved jernlågen drejer vi til venstre ind i skoven.

Som det ses på kortet, holder vi kaffepause kort derefter.

Turlederen nyder sig kaffe. Foto: Cecilie Brandt.

Kaffepause. Foto: Helle Holger.

Gammelmølle Sø

Der er ingen sti afmærket på kortet, men fra turen sidste år ved jeg, at der går stier op til markvejen. Udfordringen er bare at finde den rigtige sti.

Her er vi gået op ad den første, den bedste? sti og har heroppefra en fin udsigt over Gammelmølle Sø.

Det lykkedes os med lidt off-trail at finde op til markvejen. På tilbagevejen følger vi den samme sti langs med marken, men inde i skoven fortsætter vi ligeud. Billeder følger .. *

Efter turen op ad bakken kommer der et langt stykke ad en markvej, før ruten når Præsteskov og det går ned ad bakke. Neden for bakken drejer vi til venstre.

Her følger vi en fin grusvej gennem Præsteskov. Foto: Cecilie Brandt.

Efter Præsteskov når vi Ørbækvej, som vi følger ca. 150 m. Her drejer vi til højre ved en ejendom, hvor Kongshøj Å løber i baghaven.

Her ved denne “herre” er der en samling træstammer, hvor det er muligt at sidde og nyde frokosten til lyden af den brusende eller rislende å.

Så går turen bare retur gennem Præsteskov.

Der skal pustes et par gange for at komme op ad bakken nede fra Præsteskov.

* Vi er fortsat ligeud og vover os gennem en smal sti mellem granerne. Her kommer vi ud til en sti, der til højre fører ned til den “officielle” vej rundt om Gammelmølle Sø.

Nu er det så blot at følge vejen til højre rundt om og over Ør-bæk.

Ret derefter kommer vi ud på Magelundvej, hvor vi drejer til venstre og følger den de 4-500 m til vi når stien op til Magelund Voldsted.

Her går vi gennem leddet og følger derefter stien, der fører os op til Voldstedet.

Vi går volden rundt og ned mellem de to volde i den sydlige ende af anlægget.

Magelund Voldsted blev anlagt midt i 1100-tallet formentlig af Valdemar den Store. Borgpladsen er femkantet og omkranset af en lav vold. Ved udgravninger omkring år 1900 fandt man rester af sten- og bindingsværkshuse. Meget tyder på at borgen i sine velmagtsdage fungerede både som forsvarsanlæg, bolig og administration. Det var formentligt et af Danmarks største og stærkeste befæstede voldsteder fra middelalderen. Dengang lå borgen langt inde på Fyn omgivet af sumpede og ufremkommelige dale. Kilde: fredninger.dk.

Foto: Cecilie Brandt.

Dagens track.

Link til GPX-filen. OBS på, at du selv skal finde vej på denne strækning, og at turen er tegnet til at gå ned til Gammelmølle.

Stierne rundt om Lykkesholm, Gammelmølle Sø og Ør-bæk er afmærket og pjecen kan du finde her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *