Fishermen’s Trail: Fra Cabo de São Vicente til Vila do Bispo

Fishermen’s Trail og Rota Vicentina

Stisystemet åbnede officielt i 2012, men ideen blev allerede fostret i 2002, da små, lokale turistorganisationer etablerede en sammenslutning for at tiltrække turister uden for sommersæsonen. Ideen faldt på plads i 2008. Det tog altså fire år, før vandreruterne åbnede. De vedligeholdes i dag af frivillige.

Hvordan?

Vi er 4 venner, Cecilie, Dorte, Ed, min mand, og jeg, der har planlagt denne tur.

Vi har 10 dage inkl. to rejsedage.

Der er mange måder at arrangere sig på ift. at gå Fishermen’s Trail. Man kan købe en færdigpakket tur med guide, f.eks. med Opdag Verden, man kan arrangere sig med et firma (dem er der flere af), der kører ens bagage fra logi til logi, eller man kan arrangere det hele selv.

Vi har arrangeret det hele selv. De 10 dage inkl. fly, Uber, bus, overnatninger og hovedmåltider har kostet os ca. 6000 kr. pr. næse.

Vores plan

Vi flyver til Faro om fredagen for lørdag at tage en Uber ud til Cabo de Vicente, hvor ruten starter (ender, om man vil, for de fleste går den nord til syd, formentlig pga. guidebøgerne, men vi foretrækker at gå med solen i ryggen, så vi går fra syd til nord).

Vi har booket alle overnatninger i forvejen via booking.com og AirBnb. Vi har også valgt at tage en hviledag midtvejs i Aljezur og at springe den sidste etape over. Det forlyder, at udover at den er på 22 km, så er det meste i sand.

Planen er at tage en Uber fra Vila Nova de Milfontes til vores logi i Lissabon, hvorfra vi flyver hjem den efterfølgende dag, om mandagen.

Nederst i artiklen er der link til GPX-fil og min pakkeliste.

Vi overnatter i gåafstand fra lufthavnen i en bydel, der hedder Montenegro.

Vejrudsigten ser lovende ud.

Første etape

Vi bestiller en Uber, som kommer 7 min. efter den er bestilt. Turen koster os €99,51.

Vi bliver kørt helt ud til spidsen af Cabo de São Vicente og er klar til at starte på første etape præcis kl. 10.

Cabo de São Vicente (Kap Saint Vincent) er et forrevent, vindblæst næs på det sted, som hævder at være det sydvestligste punkt på det europæiske fastland. Indtil slutningen af ​​det 14. århundrede troede mange, at dette sted var verdens undergang. Romerne kaldte dette sted for det hellige næs, og står man her ved solnedgang, kan det være nemt at se hvorfor – solen fremstår usædvanlig stor, da den går ned over det tilsyneladende endeløse hav.

Næsset har fået sit navn fra St. Vicente (Vincent) fra Saragossa, som siges at være blevet tortureret ved at få salt gnidet ind i sår og derefter brændt levende omkring 304 e.Kr. Hans rester blev angiveligt bragt i land her, og en helligdom blev bygget, angiveligt bevogtet af ravne. I det 12. århundrede blev disse relikvier (ledsaget af ravne) flyttet til Lissabon, og Vicente er en af ​​Lissabons skytshelgener.

Ruinerne af et kloster, der blev beskadiget af jordskælvet i 1755, kan stadig ses her. Meget af dette blev indlemmet i et franciskanerkloster i det 16. århundrede, som igen blev en del af det, der nu er fyrtårnet. Dette ikoniske fyrtårn tårner sig op over klipperne og kan ses fra 60 miles ude på havet, hvilket gør det til et af de mest kraftfulde i Portugal. Der er et lille museum, en gavebutik og en café knyttet til fyrtårnet. Læs mere: travel-in-portugal.com.

Ruten går først sydpå, og det forstår vi, da vi kommer lidt derudaf og ser tilbage på pynten med fyrtårnet.

Dagens etape har jeg tegnet ind i OsmAnd, og der er den opmålt til 13,2 km.

Vi har købt guidebogen Portugal’s Rota Vicenta. the Historical Way and Fishermen’s Trail. Den er fra 2019 og rimelig opdateret i forhold til virkeligheden, men vi brugte den ikke ift. at finde vej.

Ruten er meget fint afmærket, og når først man har fundet ud af, at der både er blå/grønne (Fishermen’s Trail) og rød/hvide (The Historical Way) markeringer, man skal følge, så går det fint.

Jeg vil dog ikke undvære den støtte, som GPX-filen overført til kort på mit Garmin-ur er.

Nedest i artiklen er der link til både min indtegnede rute og til tracket. Ved denne etape er de stort set identiske, bortset fra, at vi i Vila do Bispo havde svært ved at finde vores logi og derfor får gået nogle ekstra kilometer.

Langs den sydlige pynt hopper vi rundt mellem sten, der stikker op af gruset, men straks efter at vi har krydset vejen bliver stien mere jævn.

Det varer ikke længe, før vi overvældes af den ene smukke udsigt efter den anden.

Og det er heller ikke svært at finde et velegnet spot til dagens frokost. Første etape byder ikke på caféer eller landsbyer overhovedet. Det er ren natur hele vejen.

Her nærmer vi os Vila do Bispo.

Vila do Bispo

Vila do Bispo er en typisk Algarve-landsby med smalle gader, hvidkalkede huse og fredelige caféer.

Der er et supermarked (Lidl), et lægecenter og masser af mindre butikker, caféer og et overraskende antal restauranter.

Frisk fisk er den mest populære ret, der tilbydes her takket være nærheden til havet, men i jagtsæsonen, der løber hen over efteråret, kan lokale delikatesser som vildsvin, hare og vagtler finde vej på menuen. Læs mere på: travel-in-portugal.com.

Vi har provianteret i byens eneste supermarked. Foto: Cecilie Brandt.

Om aftenen går vi de godt 2 km ned til byen og får den skønneste aftensmad. Vores vært henter os efter middagen.

Cabo de São de Vincente - Vila do Bispo

Den optegnede rute

Som sagt var dagens etape opmålt til 13,6 km.

Link til GPX-filen.

Dagens track

Tracket endte på 17,37 km.

Link til tracket.

Min pakkeliste

Link til min pakkeliste.

Link til 2. etape, som går fra Vila do Bispo til Carrapateira.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *