Kullaberg

Turen er tegnet i OsmAnd, hvor man, med den røde skyder i bunden, kan skifte mellem et kort med og uden kendte vandreruter. Min tur følger således Skåneleden, Kullaleden, E6 samt blå og rød rute hele vejen bortset fra det stykke midt over halvøen til og fra parkeringspladsen/shelterpladsen Josefinelust.

Der er meget fine standere, der tydeligt fortæller, hvor du er, og hvor langt der er mellem de forskellige punkter – og hvor fremkommeligt, der er.

I bogen “Vandreture i Skandinavien” er der i afsnittet om Skåneleden en god beskrivelse af området.

Hele området er naturreservat.

Vi parkerer på den parkerings/shelterplads, der hedder Josefinelust.

Turen er opmålt til 5,63 km og går mod uret rundt.

Midtvejs er der en afmærket sti på tværs, så hvis barnebarnet ikke kan klare mere, kan vi korte turen af.

Det er efterår, blæsende og småkoldt, men det første stykke går vi i læ i skoven.

Vi giver os god tid, både til at studere naturen og til pauser. Have a break – have a KitKat. Efter 1½ km kommer vi til en lysning med bænkesæt. Der er en P-plads i nærheden, hvor der er toiletter.

150 m efter P-pladsen kommer vi til en skillevej. Fortsætter vi ligeud, kan vi komme ned til Visitgrotten.

Vi fortsætter til venstre opad, og efter godt 100 m kommer vi til den skillevej, hvor vi kan afkorte turen til 3,91 km opmålt.

Vi fortsætter, selvom det trækker op til regn.

Den fine skovsti munder ud i Italienska vägen, en asfaltvej, der fører op til fyret.

Nu regner det for alvor. Billedet er taget fra bygningen neden for fyret, hvor der er toiletter og en café.

Oppe ved fyret er der en udstilling om natureservatet Kullaberg.

Naturum Kullaberg byder på udstillingen “Porten till Kullaberg”, der viser Kullaberg naturreservat fra himmel til hav. Rundt om i naturrummet er der placeret moduler, hvor man kan gætte lydene af fugle, svampe, blomster eller mærkelige dyr i havet. Læs mere her: kullabergsnatur.se.

Vi får te, cappuccino på havredrik, kage og glutenfrie vafler.

Caféen lukker kl. 16, så vi må ud i regnen og videre.

Vi passerer flere steder, hvor man kan tage en afstikker og komme tættere på kysten; både til flotte udsigtspunkter og til grotter.

Her passerer vi et område med får. Regnen er stilnet af, men nu er stierne våde og smattede.

Ella foran en regnbue. Hun er lige faldet i smattet.
Stierne er våde og stenene glatte.
Betagende natur.

Den sidste del af turen er meget varieret, og der er flere steder, hvor vi skal klatre lidt eller forcere lavninger med mudder.

Flot udsigt ind til Mölle.

Efter at have passeret golfklubbens arealer på venstre hånd, går stien nedad og sydpå. Fortsætter du den vej, kommer du til Mölle.

Obs på at forlade stien og gå tværs over en græsmark, der fungerer som ekstra P-plads.

Her er bænkesæt, hvis der er brug for en sidste pause.

Vi krydser asfaltvejen, og så går det ellers opad!.

På toppen passerer vi et skilt til Kullamannes Grav, men der er ikke kræfter til den afstikker, så vi fortsætter nedad mod Italenska vägen og bilen, som holder i Josefinelust.

Dagens track

Turen er tegnet i OsmAnd og opmålt til 5,63 km. Link til GPX-filen.

Med et barn, der skal undersøge naturen undervejs, bliver turen nemt længere.

Vi var heller ikke obs på at forlade stien og krydse over græsmarken, da vi skulle tværs over halvøen for at komme tilbage til Josefinelust.

Turens højdekurve.

Nimis

Det kan også anbefales at gå den forholdsvis korte tur (1,3 km) til Nimis. Stien er ikke officielt afmærket, men når først man går derudaf – og nedad, finder man tydelige pile eller N’er malet med gult på træerne.

Turen er ret stenet og ujævn af trærødder. Der skal kravles lidt og selve Nimis virker noget forfalden og risikabel at kravle ned i, så det turde vi ikke.

Vi nåede til indgangen, kiggede ud over det omfangsrige byggeri og begav os opad igen og tilbage til bilen. Det var lidt af en udfordring for Ella på 5 at komme op igen.

En anden vandrer begiver sig ned ad de usikre, sammentømrede brædder.
På vej ned mod Nimis.

Nimis (Latin for “for meget”) er en skulptur ved kysten i Kullaberg Naturreservat i Skåne i Sverige. Skulpturen er lavet af drivtømmer af kunstneren Lars Vilks, som også har lavet andre skulpturer i området.

Vilks begyndte konstruktionen af Nimis i 1980, og de svenske myndigheder har siden dengang krævet skulpturen fjernet flere gange, selvom den er blevet en populær turistattraktion.

Som protest mod myndighedernes forsøg på at fjerne Nimis har Lars Vilks erklæret området omkring Nimis for en selvstændig stat, Ladonia. Kilde: wikipedia.org.

Mölle

På havnen i Mölle er der et par fine fotospots, som Ella syntes er sjove.

Mölle Krukmakeri har en mega hyggelig café, hvor der både fås cappuccino på havredrik og glutenfri kage. Og selvfølglig har de en fristende frokostmenu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *