Trampestien fra Stevns Fyr til Rødvig og retur

Super oplevelse. Ualmindelig velanlagt, vel skiltet og fyldt med oplevelser undervejs.

TRAMPESTIEN langs Stevns Klint starter ved Bøgebjerg Havn i nord og slutter i Rødvig i syd. Angivet til at være 22 km. (Se: https://www.sydkystdanmark.dk/…/stevns-klint-trampesti…)

Vi parkerer ved Stevns Fyr og går derfra de ca. 8 km af Trampestien til Rødvig. Passerer Højerup Kirke (kirken ude på kanten), Stevnsfortet og Boesdal Kalkbrud. Målet er frokost på Rødvig Kro.

Indlægget slutter med tips om den nordlige del af Trampestien.

Stevns Fyr

Vi parkerer lige inden for porten. Obs på, at porten lukkes ved solnedgang. Der er toilet i den nærmeste bygning.

Klar til afgang fra Stevns Fyr

Trampestien passerer området helt ude ved kysten.

Er man historisk interesseret, er der flere skilte, der fortæller stedets historie.

I 1677 mødtes den svenske og danske flåde ud for Køge bugt mellem Falsterbo og Stevns. Admiral Niels Juel vandt kampen mod den svenske overmagt. Samtidig vandt han sig et ry som Europas største admiral.

Højerup gamle Kirke

Vi har ikke gået mere end en lille kilometer, før vi kan se Højerup gamle Kirke. Fotograferet fra stjernen på kortet, der markerer udsigtspunkt.

På kortet ses Trampestien, som den lilla linje, der går gennem Højeruplund, forbi den gamle kirke (angivet som museum) og videre sydpå.

Årsagen til, at Stevns Klint er blevet optaget som UNESCO Verdensarv er Fiskeleret, og den tydelige lagdeling i klinten, som fortæller om livet før og efter asteroidenedslaget, der fandt sted for 66 millioner år siden. Stevns Klint, og særligt Højerup, er ganske enkelt det bedste sted i verden at se sporene fra det. Og det var netop i Højerup, at geologen Alvarez tog de afgørende prøver af Fiskeleret, for at bevise sin teori om, at det var en meteor, der var med til at udslette dinosaurerne.

Hele området emmer af idyl og indbyder til hygge. Der er mulighed for gåture i Mindelunden, der er legeplads og ishus, og bænke og borde til den medbragte frokost. Du kan også nyde kaffen eller maden på Traktørstedet Højeruplund. Et stykke fra klintekanten kan du se gadekæret, omkranset af kirsebærtræer og de charmerende huse i landsbyen.

Kirkens historie strækker sig helt tilbage til 1200-tallet. Man sagde dengang, at “kirken flyttede sig et hanefjed ind i landet hver julenat”. Men naturen indhentede kirken. Havet vaskede det bløde kridt i bunden af klinten væk, og i 1910 opgav man at bruge kirken, fordi det blev for farligt. En ny kirke blev bygget længere væk fra klinten i 1913, og står som en flot kridtstensbygning ved siden af traktørstedet i Højerup.

Under et stort klinteskred i 1928, styrtede kirkens kor og en del af kirkegården i havet. Kirken er efterfølgende blevet sikret mod yderlige nedstyrtning. Dér, hvor koret var før, er nu en udsigtsterrasse, hvor man bogstaveligt talt hænger på kanten af klinten med den spektakulære udsigt over Østersøen og verdensarven.  Kilde: stevnsklint.com.

Vi fortsætter, men må konstant stoppe op, for der er den ene fantastiske udsigt efter den anden.

Sådan ser Trampestien ud det meste af vejen. Formentlig tosporet, fordi en græsslåningsmaskine ofte kører turen.

Stevnsfortet

Det næste, vi passerer, er Stevnsfortet.

Stevnsfortet var en af Danmarks og NATOs vigtigste positioner indtil år 2000, og nu kan du komme helt tæt på Den Kolde Krigs mysterier både over og under jorden hos Koldkrigsmusem Stevnsfort. Kilde: stevnsklint.com.

Der er en bænk placeret med udsigt; passende til en pause.

Stevns Klint består af fire lag, der fortæller dramatiske kapitler af Jordens historie. 

Nederst i Stevns Klint ligger et blødt lag kridt, som strækker sig ind under hele Danmark, men her ved Stevns Klint kan man se undergrundens kridt stikke frem. Kridtet består af milliarder af mikroskopiske kalkskaller fra alger, som levede for millioner af år siden, da Stevns var dækket af et tropisk hav. Da algerne døde, dalede resterne af dem ned på havbunden. Det forekom gennem millioner af år, og blev til det tykke kridtlag, man i dag kan se i klinten. 

Ved Stevns Klint er kridtet omkring 900 meter tykt, så det er kun de allerøverste meter, der er synlige. Fordi kridtet er meget blødt, gnaver hav, vind og vejr sig ind på det, og underminerer klinten. Derfor ser man nogle gange, at det hårde kalk, som ligger øverst på klinten, falder ned på stranden i store blokke.

Lige før Boesdal Kalkbrud kommer turens eneste stykke asfalt (ca. 50 m.)

På kortet kan man se, hvor man finder stien ned til stranden.

Boesdal Kalkbrud

En tur i Boesdal Kalkbrud er en særlig oplevelse, hvor man står midt i en blanding af industrihistorie, kultur og natur. Boesdal er et af de eneste steder, hvor du kan gå ‘gennem’ klinten og ud til havet, i den åbning, hvor der tidligere blev fragtet kalk ud til skibene.

Det berømte lag af Fiskeleret går op og ned i bølgedale langs hele Stevns Klint. I Boesdal ligger det cirka 4½ meter under bunden på kalkbruddet, og er derfor usynligt. Men man kan tydeligt se de smukke flintebånd, der bugter sig gennem kalklaget, særligt ved den græsbelagte amfiscene.

Den spektakulære pyramide i bunden af bruddet var oprindelig et kalklager. Siderne på pyramiden har den samme hældning, som knust kalk får, når det bliver drysset fra oven. Selvom pyramiden syner lille i det store landskab, måler den 20 meter fra top til bund. Kilde: stevnsklint.com.

Rødvig

Skiltene er alle steder dobbelte. Det vil sige, at på den ene side står der, hvad næste stop er, og hvor langt der er, og på den anden side, hvad du nu er nået til.

Nu kan vi se Rødvig.

Trampestien går bogstavelig talt lige til Rødvig Kros dør.

På Rødvig Kro er der om mandagen 25% rabat for medlemmer af ældresagen, så der fik vi den lækreste frokost (min livret tatar), te og cappuccino.

Retur til Stevns Fyr

De 8 km tilbage til fyret går lynhurtigt, for alt er jo fotograferet i solskin på vej sydpå, og der er ikke behov for kaffepause.

Tips til den nordlige del af Trampestien

Trampestien starter ved Bøgebjerg Havn og er som sagt opmålt til 22 km alt i alt.

Bøgeskov Havn

Bøgeskov Havn er en lille fiskeri- og lystbådehavn drevet af Foreningen Bøgeskov Havn. Tidligere var havnen udskibningssted for korn, grøntsager og fisk fra Stevns til torvene i Køge og København. Nu er her legeplads, bålsted og et spisested, Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov. Man kan gå tur i den smukke Gjorslev Bøgeskov, bade ved stranden eller bare sidde og nyde udsigten. Ved havnen er der det fineste toilethus.

På selv havnen står tre borde med rødternede duge med tilhørende bænke, det hele under tag og bygget på pæle som kajkant. Der er tilmed et skab fyldt med bøger, så vi fik også historien om Mickey og Fedtmule, der rejser verden rundt i ballon.

Ellers er der traktørstedet Gjorslev Bøgeskov lige nord for havnen.

Ca. 2,5 km efter start går stien ind i landet ved det, der hedder Kulstirenden. Her passeres Holtung Kridtbrud. Stien kommer først ud til kysten igen ved Mandehoved.

Mandehoved

Området Mandehoved og det tilknyttede Flagbanken byder både på overdrev, et særligt biologisk område, og på rester fra Den Kolde Krig.

Det store radartårn står stadig på Flagbanken.

Man kan gå op i tårnet og nyde den fantastiske udsigt over Øresund og store dele af Stevns.

I den lille skov bag Naturcenteret er der en primitiv lejrplads med to bålpladser. Man må gerne slå mindre telte op ved lejrpladsen, og der er adgang til toilet og vand.

På Flagbanken er der et ældre shelter med plads til 6-8 personer.

Shelteret kan bookes via Friluftsguiden.dk.

Stevns Kridtbrud

Kun et par hundrede meter efter Mandehoved går Trampestien igen ind i landet – her for at komme uden om Stevns Kridtbrud.

Herefter følger Trampestien kysten frem til Stevns Fyr og videre derefter – som beskrevet ovenfor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *