Herregårdsruten: Rudkøbing – Lindelse – Spodsbjerg

Vi parkerer ved Kajakbiksen, Broløkken 1, Rudkøbing.

Herfra går turen sydpå til Lindelse, hvor vi på kirkegården skal forsøge at finde Kalita Josephs gravsten. Han var fransk krigsfange og en af de 1500 franske, belgiske og russiske krigsfanger, der var ombord på den flydedok, der gik på grund ud for Påø d. 4. maj 1945. Hele denne spændende historie kan læses her.

Herfra går turen nordpå igen til Spodsbjerg og ad den fineste rute parallelt med hovedvejen tilbage til Rudkøbing. Turen er opmålt til 36,5 km.

Første stop er i Fredsskoven syd for Rudkøbing. Her har Pouls far som 19-årig aftjent sin værnepligt ved at bevogte de 260 tyske flygtninge, som i 1945 var interneret i den nu nedrevne pavillon i Fredskoven. Pavillonen havde indtil da været anvendt som sommerrestaurant. Området var indhegnet og bevogtet, da tyskerne ikke måtte have samkvem med lokalbefolkningen. De strandede russiske og franske krigsfanger kunne i dagtimerne derimod frit bevæge sig rundt på Langeland.

Vi passerer Fårevejle Gods. (Foto fra en vandretur d. 3. marts 2019).

Vi er nu nået frem til Lindelse Kirke, hvor vi meget passende holder kaffepause. Her er også et par toiletter.

Med hjælp fra graveren finder vi Kalita Josephs gravsten på “den nye” kirkegård. Kalita overlevede åbenbart ikke strandingen ved Påø.

Uddrag fra historien om Flydedokken, der gik på grund ved Påø:

“Ved 16-tiden den 4. maj gik Flydedok C på grund ca. 150 meter fra stranden. Vandet var for dybt til at vade i land, kun få af fangerne kunne svømme, og et forsøg på at konstruere en landgangsbro slog fejl og kostede flere fanger livet. […] Da det efterhånden lykkedes nogle fanger at kommunikere med folk på stranden, blev det opklaret, at de var landet i Danmark – ved Påø på Langeland – og at de lokales indledende uvilje til at have noget med dem at gøre, skyldtes, at de troede, at de var tyske flygtninge. Da trådene først var redt ud, viste langelænderne til gengæld stor nysgerrighed og imødekommenhed over for de fremmede, men også en vis uro og frygt for plyndring, vold og ikke mindst smitte. Et par ambulancer blev tilkaldt og begyndte at køre de syge og sårede bort, og der blev sørget for drikkevand på stranden.”

På hjørnet af Bønneløkkevej og Skovsbovej passerer vi kurnsttårn nr. 7, hvor Hans Kjær bringer foråret ind med sit værk “Forår” fra 2021 skabt af bemalet genbrugstræ.

Læs mere om kunstværket.

Herregårdsruten går ad grusvejen Næbbevej ud til Drejet.

Midt i sommerhusområdet ligger en spejderhytte og deroverfor en form for badeanstalt. Her holder vi dagens anden pause. Her er adskillige bænkesæt, en udendørs bruser og flere toiletter.

Herregårdsruten drejer til venstre, inden vi rigtigt når ind i Spodsbjerg. Vi cykler dog en runde på havnen, inden vi fortsætter vestpå.

På Pederstrupvej kommer vi forbi kunsttårn nr. 6, hvor Jørgen Minor udstiller sit værk Ode til π, et trærelief i tre dele fra 2020.

Læs mere om kunstværket.

De mindre veje, der løber parallelt med A9 byder på flere bakker, hvor dem med motor giver dem uden en hjælpende hånd.

For enden af Kibshavevej passerer vi en gård, hvor de sælger frugt, har Bed & Breakfast og indbyder til at holde en pause.

Vi fortsætter dog og cykler nu igennem en eventyrlig sti, der fører os ud på Peløkkevej.

Her skal vi blot små 500 m, før vi bliver ledt under A9. Her følger vi cykelstien og er efter at have krydset Ringvejen tilbage ved udgangspunktet.

Med afstikkeren til havnen i Spodsbjerg nåede jeg op på 38,44 km.

Turen er tegnet i OsmAnd og opmålt til 36,4 km.

Link til GPX-filen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *