Årø rundt

Turen går i dag til Årø. Vi har booket et gourmetophold på Ærøsund Badehotel. I flg. Waymarked Trails Hiking er der flere ture rundt på øen.

Årø er en dansk ø med 146 indbyggere (2021) og et areal på 5,66 km².

Årø er beliggende i Lillebælt ved udmundingen af Haderslev Fjord, ca. 1,5 km fra fastlandet. Sejltiden til Årø er ca. 7 til 8 minutter og der sejles ca. hver time.

Oprindelsen til Aarøs navn: Aarø kommer af Aa ø, dvs. ”øen med åen”.

Byen på øen er placeret højt og tæt på havnen, der ikke er langt fra det op til 25 meter dybe Årø Sund.

Før i tiden fandtes både mejeri, tysk og dansk skole, slagter, købmand, bager, smed og kro på øen. Kilde: Wikipedia.org.

Vi parkerer på Årøsund Badehotels parkeringsplads. Årøsund var i mange hundrede år et trafikalt knudepunkt mellem København og resten af verden.

I 1554 besluttede Kong Chr. III at der skulle ligge et sejlskib i Aarøsund eller i Assens, således at man hurtigt kunne få bragt post fra København til Hamborg eller videre til resten af Europa. I 1640 beslutter Det kongelige postvæsen at ruten officielt skal være en del af postruten mellem København og Hamborg. Assens-Aarøsund var den korteste vej og man sparede mange kilometer ved at krydse Lillebælt via denne rute. I 1824 blev sejlskibet erstattet af en mere regelmæssig overfart.

Det der nu er Aarøsund Badehotel var dengang en 4-længet gård. Da færgen kom i 1824 havde man brug for en ventesal. Man byggede derfor den røde bindingsværkbygning som en ventesal til den færge, der gik fra Aarøsund til Assens. Ventesalen var en meget pompøs bygning i 1824, og da det var den eneste vej fra København og til resten af Europa var det jo her at kongen, adlen samt andre prominente gæster som H.C. Andersen kom forbi. Læs mere på: aaroesundbadehotel.dk.

Vi tager færgen kl. 11.20.

  • Færgen har plads til 12 personbiler og 98 passagerer.
  • Færgen sejler dagligt fra kl. 6 til 23. Uden for dette tidsrum er der rådighedsvagt til akut sejlads – fx i forbindelse med sygdom.
  • Du kan ikke reservere plads.
  • Du kommer om bord på færgen efter ‘først til mølle-princippet’.
  • Du kan opleve ændrede afgangstider i forbindelse med ekstra ture.

Link til sejlplanen.

Vi har planlagt at gå øen rundt, dvs. den røde rute, som er opmålt til 10,3 km.

Rekvirer evt. folderen om Årø, hvor flere turforslag er beskrevet.

Efter den 7-8 min lange sejllads går vi fra borde og vender næsen mod sydvest, ud mod fyret.

Temperaturen er 2 grader, og det blæser 15 m/sk.

Der står to næsten identiske fyr på hver sin side af Årøsund. Årø fyr er dog 3 m. højere end Årøsund fyr, som er 10 m. De er begge fra 1905 og fremstillet af Julius Pintsch i Berlin. Jf. danskefyr.dk

Efter fyret veksler ruten mellem trampesti og strandkant.

Området øst for stien er et stort vådområde.

Omkring det sydlige punkt er der næsten ingen fast grund, så ved højvande kan det være svært at passere her tørskoet.

Med 15 m/sk. blæst beslutter vi at forlade kysten og i stedet tage trampestien over markerne ind på øen.

Vi trænger nu til en pause, og det bedste, vi kan finde, er nogle dæksler inde på en mark, lige over for sommerhusområdet, Aarø Sydstrand.

Vi krydser ind gennem et nyt sommerhusområde og kommer ud på den lange lige vej, Aarø. Her passerer vi en skurvogn, med forskellige ting til salg.

Længere oppe ad den lange vej passerer vi Aarø Camping, hvor vi er så heldige, at der er offentlige toiletter med varme og tysk popmusik i højtalerne. (Campingpladsen drives af en familie, der kommer fra Bayern).

Ved campingpladsen finder vi dette skilt, hvor flere vandreture på øen er indtegnet og beskrevet. Find dem også i folderen om Årø.

For enden af den lange lige vej drejer vi til højre og følger skiltene for Caminoen.

Det er lange lige strækninger med begrænset læ.

Der er ikke megen vegetation langs ruten, og den sidste del er asfalteret vej, men nu kan vi se kirken og byen ude til højre.

Det er ikke synligt på billedet, men for enden af vejen drejer vi til højre, og så er der kun ca. 200 m til bygrænsen.

Tæt på byen ligger den lille kirke på Aarø. Den blev opført i 1906 og indviet den 30. december 1906, og fik bl.a. derfor navnet Julekirken, men også fordi der er en stjerne i kirkens våbenskjold, som selvfølgelig er en julestjerne. Stjernen er altså såvel en Betlehems-julestjerne som en alm. hvid dansk julestjerne, flettet af papirstrimler.

Men skjoldet er ikke kun et skjold for Aarøs kirkebygning, men står for hele Aarø, hvis befolkning jo tilsammen udgør menigheden. Man kan derfor se stjernen flere steder på øen. Kilde: aaro.dk.

Vi fortsætter rundt om byen og passerer bl.a. Årø brandstation.

Årø Lejrskole (hvor der er et offentligt toilet).

Årø Bryg (læg mærke til den parkerede Bentley, som også var med færgen over).

Brummers Gård er både café, hotel og gårdbutik. Åbningstider kan variere, men mellem midt oktober og 1. april skal man nok regne med, at der er lukket.

Vi fortsætter ned mod havnen og får et kig over mod byen, Løkke.

På havnen finder man Aarø’s Perle.

Her serveres skønne og velsmagende danske retter som friskfanget pandestegt fladfisk fanget af lokale fiskere og andre typiske grillretter. Aarøs Perle formidler også bed & breakfast, arrangerer turistkørsel på øen og en masse andre tilbagevendende arrangementer som pinsejazz, musikfestivalen “Ø-Kuller”, Grundlovsfest, Skt. Hansfest, Havnefest, Sommerfest, Åle- og torskespisning. Jf. aaros-perle.dk.

Det var en frisk tur, og nu venter vi bare på færgen.

Der sejles hver time, så vi får det til at passe med afgangen kl. 14.15.

Der er ventesal og toilet ved havnen.

Dagens track

Link til GPX-filen til den planlagte rute, som fortsætter langs kysten ud til Årø Kalv. Den er opmålt til 10,3 km.

Link til tracket.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *