Viborg – Skelhøje

Hærvejen

Vi er tre veninder i alderen fra 54 til 64, der har afsat 5 dage til at gå fra Viborg til Nørre Snede.

Beskrivelsen af vores tur på Hærvejen er delt op i 5 opslag. Der er i hvert opslag link til de tidligere først i opslaget og til det næste nederst i opslaget.

Se i øvrigt den officielle side om Hærvejen

1. etape

Første etape går fra Viborg Station til naturteltpladsen i Skelhøje, en etape på 20,54 km.

Obs på, at opmålingen kan variere alt efter, hvilke små afveje man fysisk gør i løbet af turen og de udfald, ens tracker gør undervejs.

Bortset fra en afstikker ud på Gammel Hald lige efter Niels Bugges Kro, følger vi på denne etape den markerede Hærvejssti hele vejen.

Link til GPX-tracket nederst i opslaget.

Vi parkerer bilerne ved busstationen i Nørre Snede. Herfra tager vi bussen kl. 9.34. Vi skifter i Silkeborg til bussen til Viborg.

Viborg

I Viborg kunne man vælge at gå til den oprindelige hærvejs startpunkt: Domkirken.

Vi vælger dog straks at starte på ruten ved at gå over banerne ad gangbroen. Der er muligvis stadig noget vejarbejde, men det er nemt nok at finde udenom ved blot at stile efter Lidl.

Her drejer vi til højre og finder straks den lille mand, der fortæller os, at vi skal over krydset og videre ad stien på den anden side.

Kun et meget kort stykke ud af Viborg er asfalteret. Vi er hurtigt ude i naturen.

Viborg Plantage

I Viborg Plantage er der bænkesæt flere steder langs ruten.

Hald Ege

Vi passerer Hotel Egeskoven.

Historien om mindestenen i Egeskoven går helt tilbage til årene 1868 til 1880, da krigsministeriet lejede 70 tdr. land af Hald Hovedgård og indkaldte 10.000 soldater til fælles øvelser i 45 dage hver sommer. De boede i hundredvis af hvide telte, der lå mellem den nuværende
Herning-Viborgvej og Hald samt på en åben plads i egeskoven. Det var en hel by, som var ca. dobbelt så stor som Viborg og bl.a. havde telegraf- og politistation og lejrsygehus.

Mindestenen, som er rejst i 1906 på netop det sted, hvor kongeteltet stod i lejrtiden, er til minde om lejrene og kronprins Frederik, den senere kong Frederik den 8., der var øverstbefalende for
soldaterne.

Herefter følger et meget smukt stykke gennem Langskov.

Det næste, vi nu passerer, er Børnenes Hald, en dam og Niels Bugges Kro. (Her kan man nok låne toilet og få tanket vand).

Der er to primitive lejrpladser i Hald Sø området. Den ene ligger i Lille Traneskov et stykke nord for Niels Bugges Kro, mens den anden ligger i Inderø Skovs sydøstlige ende. Jf. Naturstyrelsen.

Hald Sø

Vi laver en afstikker (kan anbefales) ud på Gammel Hald, som er et ambitiøst og stort anlagt borgbyggeri fra sidst i 1200-tallet, som aldrig er færdigbygget.

Sandsynligvis har der været tale om en kongeborg, som er blevet opgivet, fordi magtforholdene er skiftet.

Herfra er der en flot udsigt over Hald Sø.

Vi fortsætter langs med Hald Søs vestlige bred.

For enden af søen, hvor stien munder ud i Ravnsbjergvej, er der en P-plads med et bænkesæt.

Dollerup Bakker

Her er utrolig smukt, og lidt bakket terræn er en skøn afveksling på dagens etape.

På toppen og i slutningen af området når vi frem til Ishuset i Dollerup Bakker. Her er toilet, og der kan tankes vand.

Skelhøje

Vi skulle så ikke gå mere end 1,5 km, før vi pludselig stødte ind i en Street Food vogn med det lækreste thaimad. Det var for fristende, selvom der kun var 7-800 m til teltpladsen.

Naturteltpladsen i Skelhøje finder man ved at dreje til venstre før Skelhøje Købmandsgård ad Slugten. Hvor asfaltvejen slutter, ligger teltpladsen nede til venstre.

Pladsen ligger for enden af “Slugten” tæt ved byens købmand (sidste købmand inden Thorning). Der er ingen faciliteter på pladsen, bortset fra bålplads og stille omgivelser. Offentlig toilet findes i Skelhøje kultur- og forsamlingshus ca. 500m, i tidsrummet 10 -20. Jf. visitviborg.dk.

Dagens track

Har du spørgsmål, eller har du kunnet bruge vores erfaringer, så skriv endelig i kommentarfeltet.

3 Kommentarer on “Viborg – Skelhøje

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *